keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Lukutoukan lokakuu

Aurinko ei enää häikäise. Se ei kutsu pihalle puuhaamaan eikä rannalle rötköttämään. Pilviset päivät ja iltahämärät houkuttelevat soffan nurkkaan, lukulampun (ja viltin) alle kirjan kanssa.
Syksyllä uutuuksia tipahtelee tasaiseen tahtiin, joka kiihtyy, kun lähestytään isänpäivää ja joulua. Kipaisen kirjastossa viikottain ja lukemattomien kirjojen hylly elää ihan omaa elämäänsä. Se kasvaa, kun haalin sinne uutta ja vanhaa ja toisaalta oikein makoisan viikonlopun jälkeen pino on huvennut.

Lokakuu on lukijalle rakas. Kirjastoissa on ainakin pääkaupunkiseudulla paljon kirjailijavierailuja ja muuta kiinnostavaa ohjelmaa. Ja sitten on ne messut. Ja ne toiset messut.

Helsingin kirjamessut ovat jo usean vuoden ajan kuuluneet lokakuuhuni. Viime vuonna tajusin ensimmäistä kertaa ostaa kokoaikalipun ja haahuilin kirjamaailmassa kolme päivää. Mielenkiintoisia puheenvuoroja, keskusteluja, kirjaesittelyjä ja paneeleja. Kirjoja, kirjoja ja kirjoja. Mielenkiintoisinta oli yleinen ilmapiiri.Olen kolunnut jos jonkinmoisia messuja, mutta kirjamessuilla on joku ihmeellinen lumo. Olen kaltaisteni keskellä.

Tänä vuonna lähden ensimmäistä kertaa Turun kirjamessuille. Katselin ohjelmaa etukäteen ja tarjonta on hengästyttävä! Tämän vuoden teema on "Monta ääntä" ja messujen takana puuhaavat Salla Simukka, Tommi Kinnunen ja Siri Kolu. Nämä nimet saivat minut lopullisesti päättämään messureissusta. Tommi Kinnunen on valloittanut minut paitsi kirjoillaan, myös haastatteluissa. Avoin, lempeä, avarakatseinen kirjailija. Siri Kolu on meidän lasten suosikkisuomalaiskirjailija, Rosvoloita on sekä luettu että kuunneltu jo useamman vuoden ajan. Siri on myös opettanut minulle ammoisina aikoina "Luovia menetelmiä sosiaalialalla". Sittemmin olemme päätyneet molemmat kirjojen äärelle.

Monta ääntä on ihastuttanut Twitterissä. #montaääntä ja #klassikkotwiitti on usuttanut ihmisiä tiivistämään klassikkokirjoja 140 merkkiin. Käypä katsomassa, kuinka monta tunnistat tai väännä oma "miniklassikko"!


kuvakaappaus Twitteristä


Ennen Turun messuja käväisen Hämeenlinnassa perjantai-iltana, matka kohti kandiseminaaria jatkuu.

Lukuisaa lokakuuta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti