perjantai 26. kesäkuuta 2015

Perinteinen kirja ja e-kirja

Kesäelomme on siirtynyt mökille ja blogi päässyt hetkeksi hiljentymään. Pahoitteluni siitä! Vaikka mökillä moni asia ottaa enemmän aikaa kuin kaupungissa, tai ehkä juuri siksi, on ollut aikaa myös istua kirjojen ääressä. Olen avannut päivittäin kirjan moneen kertaan. Välillä perinteisen, välillä sähköisen.

Paljon on tehty vertailuja sähköisen ja perinteisen kirjan välillä. On tiukkoja mielipiteitä e-kirjojen puolesta ja vastaan, pelkoa perinteisen kirjan katoamisesta, nostalgian kaipuuta, "näin on aina ollut" ja toisaalta "e-kirja on kätevä" ja "se on nykyaikaa". Itse allekirjoitan nuo kaikki väitteet. Ärsyynnyn. Miksi niiden pitäisi sulkea toisensa pois?

kuva netistä

Kirjahyllyssäni täällä mökillä on vanhoja kellastuneita romaaneja, uusia pokkareita ja - tabletti. Hesarin lisäksi luen tabletilta paljon kirjoja. Tähän mennessä olen hankkinut kirjoja vain Elisa Kirjasta ja Helsingin kaupungin kirjastosta, Helmetistä. E-kirjoja löytyy myös Adlibrikseltä, Suomalaisesta Kirjakaupasta, Akateemisesta, Amatzonista ja monesta muusta kirjakaupasta.

Elisa-kirjan puolesta puhuu todella toimiva sovellus ja hyvät tarjoukset. Eilen ostin tämän kevään puhutun kirjan Kaikki se valo jota emme näe hintaan 6,90e. (Ja jäin koukkuun. Hyvää tekstiä, tarina imaisee mukaansa, mielenkiintoinen näkökulma...)

Elisa Kirja on siis Elisan palvelu, johon täytyy rekisteröityä. Mitään maksuja ei kirjojen hinnan lisäksi ole, ei mitään kirjakerhomeininkiä. Yksinkertäinen palvelu, josta voi ostaa kirjoja ja jossa ne säilyvät. Kannattaa ladata sovellus tabletille. Sovelluksessa pääsee kirjakauppaan, omaan kirjahyllyyn ja lukemaan. Laskutus menee kätevästi Visalaskuun, ei tarvitse edes pankkitunnuksia tai kortin numeroa kuin ensimmäisellä kerralla. Napin painallus ja kirja on hyllyssä. Vastustamatonta etenkin silloin, kun makaa mökillä flunssassa, kuten minä eilen.

Elisa Kirjassa on myös paljon lastenkirjoja ja äänikirjoja. Niitäkin olen tarjouksista napsinut, koska meillä äänikirjoja kuunnellaan todella paljon ja lasten käytössä cd:t usein katoavat tai vähintään naarmuuntuvat. Nyt on Hobitin puhelimessa Elisa Kirjan sovellus, ja siitä pojat kuuntelevat iltatarinoita. Samoilla tunnuksilla voi siis kirjautua useampaan laitteeseen, meillä sovellus on omassa tabletissani, puhelimessani ja Hobitin puhelimessa.


Kaikki kirjat ovat koko ajan nähtävissä virtuaalisessa kirjahyllyssäni, josta poimin niitä muutaman kerrallaan laitteelle luettavaksi ja poistan takaisin hyllyyn luettuani. Ne kun vievät laitteella jonkun verran muistitilaa. Olettaisin, että myös muiden kirjakauppojen e-kirjat toimivat kutakuinkin samalla periaatteella.

Helmetin kokoelmat ovat viime talven aikana karttuneet. Kun syksyllä tutustuin tarjontaan, se oli vielä aika niukkaa. Kevään mittaan uutuuksia on alkanut tupsahdella ilahduttavasti. Odotan positiivisin mielin, hyvään suuntaan on kirjasto menossa!

Helmetissä kirjojen etsiminen ja lataaminen on vielä vähän kankeaa ja kokoelma tosiaan vasta karttumassa. Montaa hyvää löytöä olen kuitenkin sieltä jo tehnyt. Varaaminen on helppoa ja kirja tulee automaattisesti luettavaksi vapauduttuaan edelliseltä lukijalta. Viesti tästä saattaa tosin tulla tekstarina keskellä yötä, mikä ei ole niin mukava yllätys. Kun laina-aika (2 viikkoa) päättyy, kirja palautuu automaattisesti. Kirjoja voi lukea joko selaimessa (eli siellä nettisivulla, äiti) tai ladata tabletille, jolloin tarvitaan lukuohjelma. Itse olen käyttänyt Bluefire Readeria, johon tallentuvat myös pdf-tiedostot.

E-kirjaa on mukava lukea, koska se on kevyt, monta kirjaa saa mukaan reissuun ilman, että painavat ja vievät tilaa, niitä on helppo lukea, kirja aukeaa aina siitä paikasta, mihin olet jäänyt... Mutta. En suosittele lukemaan illalla sängyssä. Vaikka kuinka säätäisin näytön himmeämmäksi jne, näytön valo on kuitenkin sitä sinistä, joka vie helposti yöunet. Mutta päivällä riippukeinussa (kumma, kun päiväunia tuo valo ei vie...), työmatkalla junassa tai bussissa, iltasella takan ääressä tai sohvan pohjalla, lapsen harrastuksen aikana, jos olet joutunut kuskiksi... Kirja on aina matkassa.

kuva netistä

Näihin lukutunnelmiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti