torstai 27. elokuuta 2015

Kuinka sekamelskaperhe järjestäytyy?

Meillä asuu viisi aika impulsiivista ihmistä. Tavarat unohtuvat lojumaan vääriin paikkoihin, kun mieleen juolahtaa jotain muuta ja huomio kiinnittyy seuraavaan asiaan. Tuloksena on hyvin sekainen koti. Ei niinkään likainen, mutta sekainen.

Sekasotku vaikuttaa moneen asiaan. Itse olen hermostuneempi ja rauhattomampi, lapsissa sotku näkyy helposti hillumisena. Sotkussa on hankalaa oppia järjestelmälliseksi.

Olemme helposti hyvin mustavalkoisia siisteyden suhteen. Joko ihan kaikki on oikeilla paikoillaan ja kukkia pöydällä, tai kotona vallitsee kaaos. Kun aloin orientoitua syksyyn, mietin monta päivää erilaisia tapoja, joilla me kaikki, lapset ja aikuiset, voisimme helpommin pitää kotia järjestyksessä. Mielessäni oli kirkkaana myös vanha totuus ulkoisen ja sisäisen elämänhallinnan yhteydestä.

Selailin Pinterestiä ja lueskelin kaikki Kotivinkit ja muut perfecthousewife-julkaisut läpi. Elokussa ne pursuilevat vinkkejä juuri minunlaisilleni sotkuisille boheemeille perheenäideille. Tavoitteenani oli löytää pieniä niksejä, jotka ikäänkuin huomaamatta ohjailisivat meidän kaikkien päivittäisiä toimia vähän järjestelmällisempään suuntaan.

Aloitin miettimällä tärkeimmät solmukohdat, paikat ja asiat, jotka keräävät sotkuja.

1. Kodinhoitohuone
Jos kodinhoitohuone ja pyykkihuolto ei toimi, seuraa vaatekaaos, joka johtaa kiireisiin aamuihin ja kadonneisiin sukkiin.

2. Lasten kännykät, bussiliput, avaimet ja koulusta tulevat laput. Aina kadoksissa. Niiden myötä lapsilla on väärät liikuntavaatteet ja vanhempainvarttiaika meni viikko sitten. Seistessään bussipysäkillä (ilman lippua) heidän on myös vaikeaa saada yhteyttä vanhempiinsa (ilman kännykkää) kertoakseen, että tänään on retki Korkeasaareen (eikä heillä ole retkirahaa.)

3. Keittiö, ruokaostokset, "Mitä tänään syödään?"

Näihin kolmeen kiteytyy meidän perheessä kaaoksen taimi, joka kasvaa kohisten toinen toistaan ruokkien.

Koko homman juju on uusi ystäväni, joka on avain järjestykseen. Yleisavain. Dymo.


Tällä tarrakirjoittimella merkkasin aivan kaiken tarpeellisen: lasten vaatelaatikot, muropurkit, koiranruokapurkit, jauhopurkit, pipohyllyt ja likapyykkilaarit... melkein lemmikit ja perhenjäsenetkin.




Siivosin perinpohjin kodinhoitohuoneen ja järjestelin sen uudestaan. Tärkeimmät tavarat ovat kaksi pyykkikoria, märille ja kuivurista tulleille pyykeille omansa. Pyykkihuollon suurin ongelma meillä on kodinhoitohuoneeseen kertyvät puhtaat pyykit. Niiden viikkaaminen ja järjesteleminen jokaisen omiin laatikoihin ja kaappeihin vie hurjan paljon aikaa, koska kasa kasvaa parissa päivässä kuution mittoihin ja on vaikeasti hallittavissa.

Kummitätini keksi aivan loistavan idean: järjestellään kodinhoitohuoneeseen jokaiselle perheenjäsenelle oma kori, johon kuivat vaatteet voi suoraan laittaa. (Tässä vaiheessa hyvin järjestelmälliset ja vaatteita silittävät henkilöt voivat lopettaa lukemisen.) Siis viikkaamatta. Ihan vaan survotaan sinne koriin. Siitä jokainen voi joko ottaa suoraan aamukiireessä vaatteita tai paremmalla ajalla itse viikata niitä oikeille paikoille. Näin pyykit eivät ole valtavassa kasassa kodinhoitohuoneen pöydällä. Käytännössä minä useimmiten viikkaan vaatteet tästä eteenpäin, mutta se sujuu nopeasti, kun ne on jo valmiiksi lajiteltu.


Eteiseen kehittelin "komentokeskuksen". Tästä löytyy paikka koulusta tulevalle postille, perheen yhteinen kalenteri, jokaiselle lapselle oma pieni muistitaulu ja nimetyt laatikot kännykkää, avaimia, bussilippua ym. pientä varten.


Lapset laittavat koulusta tulevan postin laatikkoon, ja allekirjoitetut, kouluun päin lähtevät postit laitetaan magneetin alle.


Komentokeskuksesta löytyy myös "tienausasema". Meidän lapsilla ei ole viikkorahaa, vaan rahaa voi ansaita tekemällä pieniä kotitöitä. Jaoin magneettitaulun teipillä ensin kolmeen osaan, jokaiselle lapselle oma osio. Osat on jaettu vielä kahtia, "aion tehdä" ja "tehty".


Alla on magneetteja, joihin on kirjoitettu erilaisia kotitöitä, kuten imurointi, vessanpesu, eteisen järjestäminen ja pölyjen pyyhkiminen, sekä niistä saatava palkka. Näistä voi sitten valita itselleen hommia. Rahat tilitetään kerran viikossa. Tässä taulussa jokaisella on myös läksypallura, joka siirretään "tehty"-puolelle, kun läksyt on hoidettu.


Lisäksi meillä on yhden kaapin oveen laitettu nakkilista, jossa on vastuu joka päivälle. Listassa on koiran ulosvienti ja ruokkiminen, tiskikoneen tyhjennys ja roskat. Näistä hommista ei makseta, vaan ne kuuluu tehdä ruokapalkalla.


Keittiön siivosin ja järjestelin jokaista kaappia myöten. Nyt se on selkeä ja toimiva. Keittiöön sijoitin myös aikuisille "dementia-aseman", johon laitetaan laskut, kauppalista, muut muistettavat asiat ja ruokalista.


Ruokalista laadittiin yhdessä koko perheen kanssa. Kaikki saivat ehdotella ruokia ja iltapaloja ja ne kirjoitettiin pienille pahvilappusille. Laput mukiin ja sieltä arvotaan aina sunnuntaisin seuraavan viikon ruuat ja iltapalat. Kun ne on suunniteltu viikoksi kerrallaan, tehdään ruokaostokset Foodiesta kerran viikossa. Tämä säästää rahaa, aikaa ja hermoja merkittävästi. Lapset on tykänneet katsoa, mitä on ruokana, ja uusiakin ruokia on maisteltu ihan kivasti. Kun ne lukevat listassa (vähän niinkuin koulussa), niistä ei neuvotella.



Miten nämä sitten käytännössä toimivat? Nyt on muutama viikko vasta menty arkea, mutta tähän mennessä kaikki on sujunut hienosti. Aluksi pitää toki koko ajan poikia (ja Dusaajaa) muistuttaa näistä, mutta arki on hiljalleen koko ajan omatoimisempaa. Kun myös allekirjoittanut on tosiaan hyvin suurpiirteinen, nämä pienet arjen helpottajat auttavat ehkä kaikkein eniten minua. Niiden avulla on myös huomattavasti helpompaa vastuuttaa lapsia. Pelkät sanat menevät usein toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta nämä konkreettiset lappuset muistuttavat ylipäänsä siitä, että tavaroilla on paikat.

Esimerkkinä ekaluokkalainen, joka tänään otti itse välipalansa (no se ei sinänsä ole uutta) laittoi syötyään kaikki astiat, muropurkin ja maidon OIKEILLE paikoille, ja lopuksi pyyhki pöydän. Olen tyytyväinen. Aikaisemmin ne olisivat jääneet tyynen rauhallisesti (sotkuiselle) pöydälle.

Kaiken kaikkiaan koti on pysynyt koko ajan perussiistinä, eikä viikkosiivous ole tarkoittanut kerran kuussa tapahtuvaa suursiivousta.

Toivottavasti näistä vinkeistä on jollekin iloa! Uusia vinkkejä otetaan myös vastaan!

p.s. Dymo on hommattu Claes Ohlssonilta, magneettitaulu ja magneetit Ikeasta, samoin kännykkälaatikot ja kehykset. Metalliset postilaatikot ovat Granitista. Muistaakseni liitutaulutarraa saa myös Granitista. Hittolainen, jos joku vielä maksaisi tästä mainostamisesta... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti