tiistai 1. joulukuuta 2015

Erilainen joulukalenteri - lukemishaaste

Viime viikonloppuna opinnot jatkuivat kirjailija Taija Tuomisen luotsauksessa, aiheena elämänkerrallinen kirjoittaminen. Todellisuudessa viikonloppu oli taas hyvin kokonaisvaltainen sukellus kirjoittamiseen. Oli aivan upeaa saada oppia ja kirjavinkkejä (paljon!) sekä kirjoittaa ja kuunnella muiden kirjoituksia.Yksi Taijan keskeisistä opeista meille oli:

lukekaa, lukekaa, lukekaa.

Lukemalla erilaisia tekstejä, hyviä ja huonoja, faktaa ja fiktiota, runoja ja proosaa, saamme jatkuvasti aineksia myös omaan kirjoittamiseen. Puhumattakaan kaikista muista lukemisen tuomista eduista: rentoutumista, tiedon lisääntymistä, aivojumppaa ja kirjallisuusterapiaa.

Nyt on joulukuun ensimmäinen päivä. Aamulla meillä avattiin kuvakalenteria ja purkkikalenteria, eli vanhaa keksipurnukkaa, jossa odottaa joka aamu joku herkku. Jouluihminen kun olen, nämä eivät vielä riitä. Ja niinpä esittelen teille:

LUKEMISJOULUKALENTERI

Kaksi vaihtoehtoa: lue itse tai lue lapsi/ystävä kainalossa ääneen. Joka päivä. Keksi itse sivumäärä tai aika tai lue niin kauan kun jaksat ja ehdit. Voit askarrella konkreettisen lippuslappuskalenterin tai ihan vaan aineettomasti päättää, että joka päivä on lukuhetki. Ei ole väliä, vaikka lapsi olisi isompi. Ääneen lukeminen on aina ihanaa. Molemmat voivat myös ottaa oman kirjan ja käpertyä viltin alle vierekkäin lukemaan. Jos pötkähdät oman itsesi kuninkaalliseen seuraan viltin alle, kirja on aina valmiina kaveriksi ja viinilasi tai suklaalevy liittyvät yleensä mukisematta joukkoon.

Havahduin eilen muistamaan taas ääneen lukemisen tärkeyttä. Kiroileva Siili 7v. tuli luokseni kovin aran ja toiveikkaan näköisenä. "Äiti, voisitsä tänään lukea mulle jotain iltasaduksi?" Aikanaan vannoin lukevani lapsille ihan joka ilta vaikka olisivat kuinka isoja. No, äänikirjat ovat korvanneet äidin jo pitkään iltasatujen lukijana. Toki meillä edelleen istutaan sylikkäin ja luetaan ääneen, mutta liian harvoin.

Meillä on tapana kaivaa joulukuun ensimmäisenä päivänä esiin joulukirjat. Lastenkirjoja ja fiilistelykirjoja. Tänä vuonna kasaan sujahtaa myös uusi Tatun ja Patun  ihmeellinen joulu. Näitä luetaan nyt kalenterinomaisesti joka päivä jouluaattoon asti.


Vinkki lapsiperheille: Neposen joulu. Sitä meillä on luettu tosi monena jouluna. Siinä on 24 lukua, eli valmiina helposti lukemisjoulukalenteri. Ja tarina on suloinen!

Kirjojen rapinaa joulukuun alkuun!

p.s. Kuopuksen eilisillan pyyntö päätyi siihen, että hän toi isoveljen juuri lukeman kirjan ja sanoi, että tämä kiinnostaa, mutta tuntuu liian vaikealta itse lukea. Ehdotin, että minä luen ensimmäisen luvun ja sitten hän kokeilee jatkaa siitä itse. Näin tehtiin ja kun kello oli luvattoman paljon arki-iltana, lastenhuoneesta kuului pitelemättömän innostunut ääni: "Äiti, mä oon luvussa neljä ja tää jää nyt tosi jännään paikkaan!"

Minulla ei ollut sanoja.


1 kommentti:

  1. Voi, kun hieno joulukalenteri teillä! Äidin ääni joka päivä on parempi kuin suklaa suussa ja hyvä tarina parempi kuin tuhat joulukalenterin kuvaluukkua ;)

    Meilläkin on muuten yksi noista kirjoista: "Dodici regali per Babbo Natale"... ja sitä luettiin hartaasti, muulloinkin kuin jouluna.

    VastaaPoista