perjantai 24. huhtikuuta 2015

Media ja valtaMedia-aika. Mediakielto. Meillä lähestulkoon kaikki tekniset laitteet asuvat sanan media alla. Ja siihen lisätään tarpeen mukaan sanat -kielto, tai -aika. Nämä kaksi ovat monena päivänä koko kasvatuksen peruspilarit. Vallankahvat. Ja vallankahvassa roikumme me vanhemmat, ja luulemme hallitsevamme vähintään koko kaupunkia. Tai ainakin kaupunginosaa. No jos edes tätä taloa. Ainakin olohuonetta. Sitä ette meiltä vie!


Mediakiellolla uhkaillaan iltahepulit lapset nukkumaan. Jos nyt et istu nätisti pöydässä, puoli tuntia mediakieltoa. Tappelu seis heti, tai tulee mediakieltoa. Jos puhut rumasti, mediakieltoa. Nyt ihan oikeesti, viimeinen varoitus! Seuraavasta lähtee media kolmeksi päiväksi! Viikoksi! Tähän mennessä suurin uhkaus on ollut 84 päivää mediakieltoa. 

Myönnetään, ei järin realistinen. Mutta koska mediaa voi käyttää myös lahjomiseen, voin käyttää valtaani myös mediakiellon kumoamiseen! Kuinka aukoton systeemi!

Langetetut mediakiellot voi mitätöidä pala kerrallaan jakamalla erilaisia mahdollisuuksia ansaita Media-aikaa. Media-aika on houkutin. Sillä maanitellaan lapset lukemaan. Puoli tuntia lukemista, puoli tuntia extramedia-aikaa. Ensin läksyt, sitten vasta päivittäinen media-aika. Siivoa vessa, saat kolme plussaa. Ja plussat voi käyttää - mihinkäs muuhunkaan kuin media-aikaan! Tadaa!

Ja pointti oli...? Niin. Toivon tähän taloon enemmän niitä päiviä, jolloin median ei tarvitse näytellä noin suurta roolia. Enemmän niitä päiviä, jolloin en havittele sitä valtaa. Niitä päiviä, jolloin löydän ne rakentavammat ja kestävämmät peruspilarit kasvatukseen. Päiviä, jolloin ei tarvitse niin paljon kasvattaa.

Sellaisina päivinä repliikkini voisi olla vaikkapa: "Hei! Siivotaan porukalla, ja illalla voitaisiin tehdä yhdessä pitsaa ja katsoa leffaa." Ja niitä päiviä, jolloin siivoaminen ja ruuanlaitto tapahtuvat "siinä sivussa kun lapset pelaa ulkona" ja voidaan vaikka lähteä porukalla uimaan. Sekin on mahdollista, ja jopa välillä meilläkin koettu. Kun keksin, MIKSI välillä asiat soljuu helposti ja vaivattomasti, lupaan kertoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti